LIVE WEBINAR VAN MAANDAG 31 MAART 2025
AANDELEN EN ECHTSCHEIDING : EEN COMPLEX VERHAAL MET VELE VALKUILEN
Guy Poppe
Aandelen kunnen een eigen goed zijn of een gemeenschapsgoed. Dit onderscheid heeft verregaande gevolgen, niet enkel voor een eventuele vergoeding, maar ook voor het beheer. In dit webinar onderzoeken we alle vragen die kunnen rijzen met betrekking tot aandelen die deel uitmaken van de huwelijksgemeenschap, zowel wat betreft de vergoeding als de verweermiddelen van de andere partner. Zowel de huwelijksvermogensrechtelijke, de vennootschapsrechtelijke als de fiscale aspecten komen aan bod.
Aangezien voorkomen steeds beter is dan genezen, besteden we ook aandacht aan de vraag hoe kan geanticipeerd worden op eventuele discussies.
Volgende vragen komen (onder meer) aan bod :
· Wanneer kan de achtgenoot aanspraak maken op een vergoeding?
· Wanneer zijn aandelen “eigen goederen”?
· Wie stemt op de algemene vergadering met aandelen die tot de huwelijksgemeenschap behoren?
· Is een aandeel in onverdeeldheid een oplossing?
· Wanneer behoren de aandelen tot de huwelijksgemeenschap?
· Wat zijn de verweermiddelen van een echtgenoot als de aandelen eigen goederen van de partner zijn en hij zijn rechten misbruikt?
· Is er een verschil tussen een managementvennootschap en een patrimoniumvennootschap?
· Is het zinvol een prijsbepaling op te nemen in de statuten?
· Wat zijn de verschillen tussen gehuwden, wettelijk samenwonenden en feitelijk samenwonenden?
· Wat zijn de vennootschapsrechtelijke mogelijkheden van uittreding?
· Kan een inkoop van eigen aandelen een oplossing bieden of uittreding lastens het vermogen in een BV?
· Is de echtscheiding een gegronde reden voor gedwongen uitkoop of overname?
· Hoe kan men hierop inspelen in de statuten of het huwelijkscontract?
· Wat bij vereffening van de vennootschap?
· Hoe een blokkering vermijden bij een 50- 50 verhouding?
· Waar moet op gelet worden inzake winstuitkeringen?
Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide ppt en documentatiebundel.
UURREGELING :
Van 18.00 u tot 21.00 u : uiteenzetting
Van 21.00 u tot 22.00 u : vraagstelling en discussie
De opleiding blijft nadien on demand beschikbaar
LOCATIE : ONLINE
Wat betekent dit nu concreet ? Dat u het seminarie “live” online zult kunnen volgen ; het gaat om een interactief webinar, in die zin dat u in staat zult zijn om uw vragen rechtstreeks te stellen aan de spreker, hetzij mondeling, hetzij via chat.
Hoe gaat een en ander praktisch in zijn werk ? Geruime tijd voor de aanvang van iedere sessie (en nog eens een uur voordien), zult u per e-mail een link ontvangen. Wanneer u deze aanklikt, bent u ingelogd en kunt u het seminarie volgen op uw scherm. De syllabus en slides worden in digitale vorm vóór het webinar aan de deelnemers overgemaakt.
Bemerk : wanneer u ingeschreven bent voor een live webinar en gebeurlijk de opleiding op het voorziene moment zelf niet kunt volgen, dan vormt dit geen probleem, want uiterlijk 24 u later ontvangt u dan een login, via dewelke u het webinar nog achteraf "on demand" kunt volgen, wanneer u wil en zo vaak u wil (en dit gedurende een principieel onbeperkte tijd, t.t.z. zolang de inhoud niet achterhaald is) ; van zodra u het webinar één keer volledig hebt gevolgd (hetgeen in ons systeem wordt bijgehouden), bent u gerechtigd op de punten/uren die door de diverse instanties aan de opleiding werden toegekend in het kader van de permanente vorming.
DEELNAMEPRIJS : 165,00 Euro (excl. btw), inclusief de slides en de syllabus.
Bemerk : er kan voor deze opleiding geen gebruik worden gemaakt van kmo-portefeuille. Vrije-beroepers (accountants, advocaten, ...) kunnen als werkgever/werknemer voor een opleidingspremie wel een beroep doen op Liberform.
INSCHRIJVINGEN : via de knop bovenaan de pagina.
ACCREDITATIES : Door het ITAA wordt de opleiding erkend voor 4 uur. De erkenning wordt tevens aangevraagd bij de Nationale Kamer van notarissen. Advocaten kunnen, op basis van het door ons verstrekte vormingsattest, zelf gratis de individuele erkenning voor 4 juridische punten aanvragen bij de OVB.
VERDERE INFO : voor meer informatie kunt u terecht op het nr. 0471/55.49.20