ECHTSCHEIDING EN FISCUS

€ 199,65
BTW/TVA incl.

LIVE WEBINAR VAN MAANDAG 26 MEI 2025
ECHTSCHEIDING EN FISCUS : NU EN IN DE NABIJE TOEKOMST
Guy Poppe

Uiteraard  zal aandacht besteed worden aan de nakende wijziging inzake de belastingvermindering voor onderhoudsgelden die geleidelijk aan zal afgebouwd worden tot 50 %.
Als afsluiter van de trilogie over de fiscale aspecten van echtscheiding bieden wij u een webinar aan waarin een aantal “klassieke”  elementen aan bod komen, zoals (fiscaal) co-ouderschap, aftrek en belastbaarheid van onderhoudsgelden, kinderen ten laste, overname van lasten en activa n.a.v. de vereffening-verdeling, taxatieregels in het jaar van scheiding en bij feitelijke scheiding.

Uiteraard  zal aandacht besteed worden aan de nakende wijziging inzake de belastingvermindering voor onderhoudsgelden die geleidelijk aan zal afgebouwd worden tot 50 %. 

In de uiteenzetting gaan we aan de hand van een aantal cijfervoorbeelden na hoe onderhoudsgelden geoptimaliseerd kunnen worden, en of co- ouderschap aan te raden is, en wat de fiscale kostprijs kan zijn van uit-onverdeeldheidtreding van al dan niet beroepsmatig aangewende (roerende en onroerende) activa.

Tevens komen de vrij talrijke rechtspraak, parlementaire vragen en rulings ook aan bod. 

Volgende vragen worden beantwoord : 

Wat begrijpt de fiscus (en de rechtspraak) onder het begrip “onderhoudsgelden”?

Wat worden de nieuwe regels inzake aftrek onderhoudsgelden? 

Heeft dit ook invloed op de belastbaarheid van onderhoudsgelden? 

Kwalificeert het ten laste nemen van leninglasten als onderhoudsgelden?

Kunnen onderhoudsgelden in aftrek genomen worden bij feitelijke scheiding? 

Is kapitalisatie van onderhoudsgelden een betere oplossing? 

Hoe gebeurt de kapitalisatie van onderhoudsgelden in concreto? 

Wanneer zijn kinderen fiscaal ten laste?  

Speelt de inschrijving in het bevolkingsregister een rol? 

Wie heeft recht op de belastingvermindering voor kinderen ten laste bij co-ouderschap?

Wat zijn de spelregels van fiscaal co- ouderschap? 

Is fiscaal co-ouderschap een verplichting?

Welke formaliteiten moeten worden vervuld? 

Wanneer is co-ouderschap (niet) interessant? 

Kan men een bestaande regeling wijzigen?

Wat is het fiscaal kostenplaatje bij verkoop van onroerende goederen? 

Wat zijn de fiscale gevolgen van de verdeling van de roerende goederen?

Wat zijn de fiscale gevolgen van gemeenschappelijk aangegane leningen (woonbonus)? 

Enz. Enz.

Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide ppt en praktijkgerichte documentatiebundel.

Guy Poppe is licentiaat in de economie aan het Rijksuniversitair Centrum van Antwerpen, gegradueerd in 1983; licentiaat in het Fiscaal recht aan het Economische Hogeschool St. Aloysius te Brussel, gegradueerd in 1985 en licentiaat in de rechten aan de Universitaire Instelling Antwerpen, gegradueerd in 1990. Verschillende jaren werkzaam als juridisch adviseur bij Ernst & Young en Coopers & Lybrand. Momenteel zelfstandig jurist. Medewerker aan diverse fiscale nieuwsbrieven en auteur van een groot aantal fiscale en vennootschapsrechtelijke artikelen. Docent fiscale en vennootschapsrechtelijke onderwerpen voor diverse accountantsverenigingen en commerciële organisaties.

UURREGELING :

Van 18.00 u tot 21.00 u : uiteenzetting

Van 21.00 u tot 22.00 u : vraagstelling en discussie

De opleiding blijft nadien on demand beschikbaar

LOCATIE : ONLINE


Wat betekent dit nu concreet ? Dat u het seminarie “live” online zult kunnen volgen ; het gaat om een interactief webinar, in die zin dat u in staat zult zijn om uw vragen rechtstreeks te stellen aan de spreker, hetzij mondeling, hetzij via chat.


Hoe gaat een en ander praktisch in zijn werk ? Geruime tijd voor de aanvang van iedere sessie (en nog eens een uur voordien), zult u per e-mail een link ontvangen. Wanneer u deze aanklikt, bent u ingelogd en kunt u het seminarie volgen op uw scherm. De syllabus en slides worden in digitale vorm vóór het webinar aan de deelnemers overgemaakt.


Bemerk : wanneer u ingeschreven bent voor een live webinar en gebeurlijk de opleiding op het voorziene moment zelf niet kunt volgen, dan vormt dit geen probleem, want uiterlijk 24 u later ontvangt u dan een login, via dewelke u het webinar nog achteraf "on demand" kunt volgen, wanneer u wil en zo vaak u wil (en dit gedurende een principieel onbeperkte tijd, t.t.z. zolang de inhoud niet achterhaald is) ; van zodra u het webinar één keer volledig hebt gevolgd (hetgeen in ons systeem wordt bijgehouden), bent u gerechtigd op de punten/uren die door de diverse instanties aan de opleiding werden toegekend in het kader van de permanente vorming.

DEELNAMEPRIJS : 165,00 Euro (excl. btw), inclusief de slides en de syllabus.


Bemerk : er kan voor deze opleiding geen gebruik worden gemaakt van kmo-portefeuille. Vrije-beroepers (accountants, advocaten, ...) kunnen als werkgever/werknemer voor een opleidingspremie wel een beroep doen op Liberform.


INSCHRIJVINGEN : via de knop bovenaan de pagina.


ACCREDITATIES : Door het ITAA wordt de opleiding erkend voor 4 uur. De erkenning wordt tevens aangevraagd bij de Nationale Kamer van notarissen, evenals bij de OVB.


VERDERE INFO : voor meer informatie kunt u terecht op het nr. 0471/55.49.20