DE ANTIMISBRUIKBEPALING

€ 199,65
BTW/TVA incl.

LIVE WEBINAR VAN WOENSDAGAVOND 13 NOVEMBER 2024
DE ANTIMISBRUIKBEPALING : NIET LANGER EEN PAPIEREN TIJGER !
Guy Poppe

De antimisbruikbepaling (artikel 344, § 1 WIB 92) werd lange tijd als een papieren tijger beschouwd, maar er is de laatste jaren in zowel de rulingpraktijk, als in de rechtspraak een andere tendens te bespeuren, en vooral wat betreft structuren om de roerende voorheffing te ontwijken.

In het eerste deel analyseren we voor u de concrete invulling van de antimisbruikbepaling en toetsen we die aan de theorie van de minst belaste weg.

In het tweede deel concretiseren we de theoretische benadering aan de hand van een aantal recente vonnissen/arresten en rulings.  Hierbij zal bijzondere aandacht besteed worden aan de niet-fiscale redenen die de belastingplichtige kan inroepen om de fiscus te counteren.

Volgende vragen komen onder meer aan bod:

·      Wanneer is er sprake van een fiscaal misbruik ?

·      Moeten alle handelingen door dezelfde belastingplichtige gesteld worden ?

·      Kan de terugbetaling van een rekening courant als een verdoken dividenduitkering beschouwd worden ?

·      Kan een kapitaalvemindering geherkwalificeerd worden als een dividend ?

·      Kan een fiscaal geïnspireerde fusie als een belaste fusie aangemerkt worden ?

·      Kan een partiële splitsing aangevochten worden als deze uitsluitend tot doel heeft  een onroerend goed af te schrijven, gevolgd door verkoop ?

·      Kan een fusie die voornamelijk tot voorwerp heeft wederzijds rekening-couranten weg te werken aangevochten worden op grond van de antimisbruikbepaling ?

·      Bestaat de kans dat earn out-regelingen belastbaar worden als een bezoldiging ?

·      In welke mate kunnen optimalisatietechnieken mbt liquidatiereserves aangevochten worden (creatie van verschillende soorten aandelen) ?

·      Kan een onderhuurconstructie onderuit gehaald worden door artikel 344, § 1 WIB 92?

Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide ppt en documentatiebundel

UURREGELING :

Van 18.00 u tot 21.00 u : uiteenzetting

Van 21.00 u tot 22.00 u : vraagstelling en discussie

De opleiding blijft nadien on demand beschikbaar

LOCATIE : ONLINE

Wat betekent dit nu concreet ? Dat u het seminarie “live” online zult kunnen volgen ; het gaat om een interactief webinar, in die zin dat u in staat zult zijn om uw vragen rechtstreeks te stellen aan de spreker, hetzij mondeling, hetzij via chat.

Hoe gaat een en ander praktisch in zijn werk ? Geruime tijd voor de aanvang van iedere sessie (en nog eens een uur voordien), zult u per e-mail een link ontvangen. Wanneer u deze aanklikt, bent u ingelogd en kunt u het seminarie volgen op uw scherm. De syllabus en slides worden in digitale vorm vóór het webinar aan de deelnemers overgemaakt.

Bemerk : wanneer u ingeschreven bent voor een live webinar en gebeurlijk de opleiding op het voorziene moment zelf niet kunt volgen, dan vormt dit geen probleem, want uiterlijk 24 u later ontvangt u dan een login, via dewelke u het webinar nog achteraf "on demand" kunt volgen, wanneer u wil en zo vaak u wil (en dit gedurende een principieel onbeperkte tijd, t.t.z. zolang de inhoud niet achterhaald is) ; van zodra u het webinar één keer volledig hebt gevolgd (hetgeen in ons systeem wordt bijgehouden), bent u gerechtigd op de punten/uren die door de diverse instanties aan de opleiding werden toegekend in het kader van de permanente vorming.

DEELNAMEPRIJS : 165,00 Euro (excl. btw), inclusief de slides en de syllabus.

INSCHRIJVINGEN : via de knop bovenaan de pagina.

ACCREDITATIES : Door het ITAA wordt de opleiding erkend voor 4 uur. Advocaten kunnen, op basis van het door ons verstrekte vormingsattest, zelf gratis de individuele erkenning voor 4 juridische punten aanvragen bij de OVB.

VERDERE INFO : voor meer informatie kunt u terecht op het nr. 0471/55.49.