VLAAMSE FISCALITEIT 2025
LIVE WEBINAR VAN VRIJDAGVOORMIDDAG 13 DECEMBER 2024
WAT VERANDERT ER OP HET VLAK VAN DE “VLAAMSE” FISCALITEIT IN 2025 ?
Guy Poppe
In het Vlaams regeringsakkoord staan een aantal zaken die verregaande gevolgen zullen hebben op (onder meer) de successieplanning. Zo wordt de “verdachte termijn” van 3 jaar bij hand- of bankgift (en bij uitbreiding elke onrechtstreekse schenking) van 3 op 5 jaar gebracht. Tevens zal ook de regeling van schenking/vererving van de familiale vennootschap verstrengd worden. Vooral de vennootschappen waarin onroerend goed zit, worden geviseerd.
Ook inzake de verkeersbelasting (onderwerping van elektrische wagens) en inzake de vrijstelling van onroerende voorheffing, staan er nog belangrijke wijzigingen op stapel.
De tarieven registratierechten zullen verder dalen naar 2 %. Tevens werd een verlaging van de erfbelasting in het vooruitzicht gesteld.
In dit webinar gaan we dieper in op de wijzigingen, zodat nog tijdig kan bijgestuurd worden in een aantal dossiers. De meeste maatregelen zullen immers ingaan vanaf 1 januari 2025.
Volgende vragen komen (onder meer) aan bod:
· Welke onroerende goederen kunnen aan 2 % registratierechten verkregen worden?
· Vanaf wanneer geldt deze regeling?
· Wijzigen ook de toepassingsmodaliteiten?
· Is de datum van de authentieke akte van belang?
· Wat zijn de concrete gevolgen van het uitbreiden van de “verdachte periode” van 3 naar 5 jaar?
· Gaat dit ook retroactief werken?
· In welke gevallen heeft dit gevolgen, onder meer met betrekking tot maatschappen?
· Wat zijn de nieuwe regels inzake vermindering van onroerende voorheffing?
· Wat worden de nieuwe regels voor schenking van de familiale vennootschappen?
· Hoe hierop inspelen?
· Aan welke tarieven zullen elektrische wagens onderworpen worden aan de verkeersbelasting?
· Wat zijn de nieuwe tarieven erfbelasting?
Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide ppt en documentatiebundel.
Guy Poppe is licentiaat in de toegepaste economie aan het Rijksuniversitair Centrum van Antwerpen (UA), gegradueerd in 1983; licentiaat in het Fiscaal recht aan het Economische Hogeschool St. Aloysius te Brussel, gegradueerd in 1985 en licenciaat in de rechten aan de Universitaire Instelling Antwerpen (UA), gegradueerd in 1990 en bijzondere licentie in het vennootschaopsrecht in 1992 (KUB). Docent fiscale en vennootschapsrechtelijke onderwerpen voor diverse accountantsverenigingen en commerciële organisaties sinds de jaren negentig. Verschillende jaren werkzaam als fiscaal adviseur bij E & Y en Coopers & Lybrand, en ruim twintig jaar als advocaat actief geweest in het fiscaal, economisch en vennootschapsrecht. Momenteel (fiscaal) jurist bij Certifisc.
UURREGELING :
Van 09.00 u tot 11.00 u : uiteenzetting
Van 11.00 u tot 12.00 u : vraagstelling
De opleiding blijft nadien on demand beschikbaar
LOCATIE : ONLINE
Wat betekent dit nu concreet ? Dat u het seminarie “live” online zult kunnen volgen ; het gaat om een interactief webinar, in die zin dat u in staat zult zijn om uw vragen rechtstreeks te stellen aan de spreker, hetzij mondeling, hetzij via chat.
Hoe gaat een en ander praktisch in zijn werk ? Geruime tijd voor de aanvang van iedere sessie (en nog eens een uur voordien), zult u per e-mail een link ontvangen. Wanneer u deze aanklikt, bent u ingelogd en kunt u het seminarie volgen op uw scherm. De syllabus en slides worden in digitale vorm vóór het webinar aan de deelnemers overgemaakt.
Bemerk : wanneer u ingeschreven bent voor een live webinar en gebeurlijk de opleiding op het voorziene moment zelf niet kunt volgen, dan vormt dit geen probleem, want uiterlijk 24 u later ontvangt u dan een login, via dewelke u het webinar nog achteraf "on demand" kunt volgen, wanneer u wil en zo vaak u wil (en dit gedurende een principieel onbeperkte tijd, t.t.z. zolang de inhoud niet achterhaald is) ; van zodra u het webinar één keer volledig hebt gevolgd (hetgeen in ons systeem wordt bijgehouden), bent u gerechtigd op de punten/uren die door de diverse instanties aan de opleiding werden toegekend in het kader van de permanente vorming.
DEELNAMEPRIJS : 165,00 Euro (excl. btw), inclusief de slides en de syllabus.
INSCHRIJVINGEN : via de knop bovenaan de pagina.
ACCREDITATIES : Door het ITAA wordt de opleiding erkend voor 3 uur. Advocaten kunnen, op basis van het door ons verstrekte vormingsattest, zelf gratis de individuele erkenning voor 3 juridische punten aanvragen bij de OVB.
VERDERE INFO : voor meer informatie kunt u terecht op het nr. 0471/55.49.20