VERBOUWEN VERSUS NIEUWBOUW

€ 199,65
BTW/TVA incl.

ON DEMAND WEBINAR
VERBOUWEN VERSUS NIEUWBOUW : DE SPELREGELS ZIJN GEWIJZIGD
Stefan Ruysschaert

 

Nieuwbouw is onderworpen aan 21 % btw. Verbouwingen kunnen aan 6 % btw, onder strikte voorwaarden. Uitbreidingswerken kunnen aan 6 % btw, onder strikte voorwaarden.

Wat is de grens tussen bouwen en verbouwen in het kader van de toepassing van het juiste btw-tarief? Hoe moet er gerekend worden? Wat is een verbouwing en wanneer wordt het een nieuwbouw? Wat zegt het Hof van Cassatie inzake verbouwingen?

In de nieuwe regeling inzake afbraak en heropbouw kan de oprichting en de sociale verhuur genieten van 6 % btw. Wat zijn de voorwaarden om van deze regeling te kunnen genieten?

Een nieuw gebouw kan verkocht worden met toepassing van de btw, waardoor de verkoper de voorbelasting kan recupereren. Maar wat is een “gebouw” en wat is een “nieuw gebouw”?

Wat is het standpunt van de btw-administratie inzake het “bijhorend terrein” in het kader van de levering van een nieuw gebouw? Wat is het standpunt van de btw-administratie bij de verkoop van een oud gebouw gevolgd door de renovatie of afbraak/heropbouw van dat gebouw?

Een verbouwd gebouw dat de kenmerken krijgt van een nieuw gebouw, kan ook verkocht worden met btw (en opent eveneens recht op aftrek van de voorbelasting). Maar het standpunt van de Belgische btw-administratie is niet in overeenstemming met het standpunt van het Hof van Justitie. De criteria die het Hof van Justitie hanteert inzake de notie “nieuwbouw” na verbouwing, zijn veel soepeler.

Ook inzake herzieningen is het standpunt van de Belgische btw-administratie in strijd met de visie van het Hof van Justitie. Volgens de Belgische btw-administratie is de 15-jarige herzieningstermijn enkel van toepassing als het gaat om nieuwe gebouwen. Volgens het Hof van Justitie hebben de herzieningsregels niet met het begrip gebouw te maken, maar wel met de economische levensduur van de uitgevoerde werken. Hebben deze bepalingen uit de Btw-richtlijn rechtstreekse werking?

Wat zijn de gevolgen van deze fiscale patstelling voor de vastgoedpraktijk?

 

Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën en auteur van talrijke artikelen en boeken aangaande de btw-wetgeving. Hij doceert het vak btw aan de UGent en is gastdocent aan de Fiscale Hogeschool (Odisee).
 

LOCATIE : ONLINE

Deze opleiding werd live uitgezonden op 13 februari 2025 en is nu on demand beschikbaar.

Hoe gaat een en ander concreet in zijn werk ? Wanneer u inschrijft voor het webinar, zult u (na betaling en/of aanvraag van subsidie bij kmo-portefeuille) per email een uitnodiging met een link ontvangen. Wanneer u deze eenvoudigweg aanklikt, bent u meteen ingelogd en kunt u het seminarie volgen op uw scherm. De syllabus en slides kunt u dan meteen ook van hetzelfde scherm downloaden. U bekijkt het webinar zo vaak u wil en het blijft beschikbaar voor een principieel onbeperkte tijd (t.t.z. zolang de inhoud niet gedeeltelijk achterhaald is). Van zodra u het webinar één keer heeft uitgekeken (hetgeen door het systeem wordt geregistreerd), en de vragen van de eindtoets hebt beantwoord (althans voor wat de leden van het ITAA betreft), bent u gerechtigd op de punten die door de diverse instanties worden toegekend in het kader van de permanente vorming.

Voor wat de interactie betreft : het webinar is "on demand", het gaat dus om een opname. Indien u vragen heeft, dan kunt u die vanzelfsprekend altijd stellen per email. Daarnaast hebben we echter ook ons systeem van open chats. Dit betekent dat wij, op gezette en vooraf gecommuniceerde tijdstippen, de deelnemers (zowel van de live webinars, als van de webinars on demand) de gelegenheid geven om hun vragen rechtstreeks "live" te stellen aan de spreker, hetzij mondeling, hetzij via chat. Hiertoe ontvangen alle deelnemers een mail met een specifieke link, via dewelke zij kunnen inloggen op deze supplementaire vragenuurtjes. De open chats zijn steeds inbegrepen in de deelnameprijs, zowel van de live webinars, als van de webinars on demand. 

 

DEELNAMEPRIJS : 165,00 Euro (excl. btw), inclusief de documentatie.

 

INSCHRIJVINGEN : via de knop bovenaan deze pagina.

 

ACCREDITATIES : Deze opleiding wordt door het ITAA, evenals door het BIV erkend voor 3 uur permanente vorming en door de Nationale Kamer van Notarissen voor 3 punten. Advocaten kunnen, op basis van het door ons afgeleverde vormingsattest, zelf gratis de individuele erkenning voor 3 punten aanvragen bij de OVB.
 

VERDERE INFO : voor meer informatie kunt u terecht op het nr. 0471/55.49.20