LIVE WEBINAR VAN WOENSDAGAVOND 11 DECEMBER 2024
DE PRIVATE STICHTING : HET IDEALE MIDDEL OM ERFBELASTING TE VERMIJDEN ?
Guy Poppe
De afgelopen maanden kwam de (private) stichting onder vuur te liggen in de dagbladpers als instrument om aan de hoge erfbelasting te ontsnappen. Is dat effectief zo, of gewoon een fabel ? We onderzoeken voor u alle opportuniteiten en risico’s zowel op civielrechtelijk als fiscaal vlak.
Onder meer volgende vragen komen aan bod :
• Hoe wordt een private stichting opgericht?
• Hoe kan ze worden ontbonden?
• Wie beheert de stichting?
• Wat zijn de jaarlijkse formaliteiten?
• Wat is het verschil met een stichting van openbaar nut of een (I)VZW?
• Wat is het verschil met een trust?
• Wat verstaan we onder “belangeloos doel” van een private stichting?
• Welke vermogensbestanddelen kunnen in de stichting worden ingebracht?
• Moet een stichting een boekhouding voeren?
• Kan ook onroerend goed ingebracht worden in een stichting, of enkel roerende goederen?
• Wat is het fiscaal regime bij uitkeringen uit een stichting?
• Zijn er registratierechten/schenkbelastingen verschuldigd wanneer activa in de stichting worden ingebracht?
• Kan u bij overlijden activa testamenteren aan een stichting en soja, aan welk tarief erfbelasting?
• Wie wordt belast in de erfbelasting op bestanddelen die in een stichting werden ingebracht?
• Kan een stichting een schenking doen?
Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide ppt en documentatiebundel.
Guy Poppe is licentiaat in de toegepaste economie aan het Rijksuniversitair Centrum van Antwerpen (UA), gegradueerd in 1983; licentiaat in het Fiscaal recht aan het Economische Hogeschool St. Aloysius te Brussel, gegradueerd in 1985 en licenciaat in de rechten aan de Universitaire Instelling Antwerpen (UA), gegradueerd in 1990 en bijzondere licentie in het vennootschaopsrecht in 1992 (KUB). Docent fiscale en vennootschapsrechtelijke onderwerpen voor diverse accountantsverenigingen en commerciële organisaties sinds de jaren negentig. Verschillende jaren werkzaam als fiscaal adviseur bij E & Y en Coopers & Lybrand, en ruim twintig jaar als advocaat actief geweest in het fiscaal, economisch en vennootschapsrecht. Momenteel (fiscaal) jurist bij Certifisc.
UURREGELING :
Van 18.00 u tot 21.00 u : uiteenzetting
Van 21.00 u tot 22.00 u : vraagstelling
De opleiding blijft nadien on demand beschikbaar
LOCATIE : ONLINE
Wat betekent dit nu concreet ? Dat u het seminarie “live” online zult kunnen volgen ; het gaat om een interactief webinar, in die zin dat u in staat zult zijn om uw vragen rechtstreeks te stellen aan de spreker, hetzij mondeling, hetzij via chat.
Hoe gaat een en ander praktisch in zijn werk ? Geruime tijd voor de aanvang van iedere sessie (en nog eens een uur voordien), zult u per e-mail een link ontvangen. Wanneer u deze aanklikt, bent u ingelogd en kunt u het seminarie volgen op uw scherm. De syllabus en slides worden in digitale vorm vóór het webinar aan de deelnemers overgemaakt.
Bemerk : wanneer u ingeschreven bent voor een live webinar en gebeurlijk de opleiding op het voorziene moment zelf niet kunt volgen, dan vormt dit geen probleem, want uiterlijk 24 u later ontvangt u dan een login, via dewelke u het webinar nog achteraf "on demand" kunt volgen, wanneer u wil en zo vaak u wil (en dit gedurende een principieel onbeperkte tijd, t.t.z. zolang de inhoud niet achterhaald is) ; van zodra u het webinar één keer volledig hebt gevolgd (hetgeen in ons systeem wordt bijgehouden), bent u gerechtigd op de punten/uren die door de diverse instanties aan de opleiding werden toegekend in het kader van de permanente vorming.
DEELNAMEPRIJS : 165,00 Euro (excl. btw), inclusief de slides en de syllabus.
INSCHRIJVINGEN : via de knop bovenaan de pagina.
ACCREDITATIES : Door het ITAA wordt de opleiding erkend voor 4 uur. De erkenning wordt tevens aangevraagd bij de Nationale Kamer van notarissen. Advocaten kunnen, op basis van het door ons verstrekte vormingsattest, zelf gratis de individuele erkenning voor 4 juridische punten aanvragen bij de OVB.
VERDERE INFO : voor meer informatie kunt u terecht op het nr. 0471/55.49.20