WAARDERING VAN AANDELEN
ON DEMAND WEBINAR
DE WAARDERING VAN AANDELEN EN DE FISCUS : EEN GEVAARLIJKE MIX ? OF TOCH NIET ?
Guy Poppe
Aandelen kunnen op diverse wijzen gewaardeerd worden, in functie van de aard van de vennootschap en het tijdstip van waardering, de omvang van de participatie, vrijwillige of gedwongen overname, etc…. Zo zal een startende groeivennootschap anders benaderd worden dan een vennootschap die al vele jaren bestaat, en zal voor een patrimoniumvennootschap een andere formule worden gehanteerd dan voor een dienstverlenende vennootschap.
Er zijn voor niet-genoteerde vennootschappen geen vaste regels, ook niet fiscaal. Noch het WIB, noch de Vlaamse Codex Fiscaliteit bevatten regels terzake. Recent heeft de rechtbank van eerste aanleg Oost- Vlaanderen, afdeling Gent, nog twee interessante vonnissen geveld over de waardering van aandelen bij vererving.
Maar toch zien we dat geregeld fiscale problemen opduiken bij een te hoge of te lage waardering.
In het eerste deel van de uiteenzetting gaan we kort in op een aantal waarderingsprincipes, maar enkel in functie van het tweede deel waar we aan de hand van een aantal concrete casussen de fiscale risico’s gaan analyseren.
In het tweede deel bespreken we aan de hand van een aantal concrete casussen, vonnissen en rulings de fiscale risico’s die zich kunnen manifesteren bij transacties tussen (vooral) verwante partijen.
Volgende vragen komen onder meer aan bod:
• Wat zijn aandachtspunten bij waardering van een patrimoniumvennootschap ?
• Wat zijn de risico’s als u als bestuurder aandelen van de ene vennootschap aan een andere vennootschap verkoopt ?
• Wat als u als aandeelhouder niet-bestuurder deze verkoop realiseert ?
• Wat is de bewijskracht van een revisoraal waarderingsverslag ?
• Bestaat de kans dat earnout-regelingen belastbaar worden ?
• Op welke regels steunt Vlabel zich bij de waardering van aandelen in een nalatenschap of bij schenking ?
• Wat is het risico bij een verkoop van aandelen tussen twee vennootschappen ?
• Hoe worden beursgenoteerde aandelen gewaardeerd ?
• Wat is de visie van Vlabel en de federale Dienst voor Voorafgaande Beslissingen in haar rulingbeleid ?
• Moet een waarderingsverslag gemaakt worden bij schenking van aandelen ?
• Is een waarderingsverslag nodig bij schenking van aandelen van een familiale vennootschap ?
Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide ppt en documentatiebundel.
LOCATIE : ONLINE
Deze opleiding werd gelivestreamd op 15 oktober 2024, doch is nu on demand verkrijgbaar.
Hoe gaat een en ander concreet in zijn werk ? Wanneer u inschrijft voor het webinar, zult u (na betaling en/of aanvraag van subsidie bij kmo-portefeuille) per email een uitnodiging met een link ontvangen. Wanneer u deze eenvoudigweg aanklikt, bent u meteen ingelogd en kunt u het seminarie volgen op uw scherm. De syllabus en slides kunt u dan meteen ook van hetzelfde scherm downloaden. U bekijkt het webinar zo vaak u wil en het blijft beschikbaar voor een principieel onbeperkte tijd (t.t.z. zolang de inhoud niet gedeeltelijk achterhaald is). Van zodra u het webinar één keer heeft uitgekeken (hetgeen door het systeem wordt geregistreerd), en de vragen van de eindtoets hebt beantwoord (althans voor wat de leden van het ITAA betreft), bent u gerechtigd op de punten die door de diverse instanties worden toegekend in het kader van de permanente vorming.
Voor wat de interactie betreft : het webinar is "on demand", het gaat dus om een opname. Indien u vragen heeft, dan kunt u die vanzelfsprekend altijd stellen per email. Daarnaast hebben we echter ook ons systeem van open chats. Dit betekent dat wij, op gezette en vooraf gecommuniceerde tijdstippen, de deelnemers (zowel van de live webinars, als van de webinars on demand) de gelegenheid geven om hun vragen rechtstreeks "live" te stellen aan de spreker, hetzij mondeling, hetzij via chat. Hiertoe ontvangen alle deelnemers een mail met een specifieke link, via dewelke zij kunnen inloggen op deze supplementaire vragenuurtjes. De open chats zijn steeds inbegrepen in de deelnameprijs, zowel van de live webinars, als van de webinars on demand.
DEELNAMEPRIJS : 165,00 Euro (excl. btw), inclusief de slides en de syllabus.
INSCHRIJVINGEN : via de knop bovenaan de pagina.
ACCREDITATIES : Door het ITAA wordt de opleiding erkend voor 3 uur. De erkenning wordt tevens aangevraagd bij de Nationale Kamer van notarissen. Advocaten kunnen, op basis van het door ons verstrekte vormingsattest, zelf gratis de individuele erkenning voor 3 juridische punten aanvragen bij de OVB.
VERDERE INFO : voor meer informatie kunt u terecht op het nr. 0471/55.49.20